piatok 30. januára 2015

QUARK

Tesne pred Vianocami sme mali v redakcii vzácnu návštevu – počas krátkeho pobytu v Bratislave nás navštívil svetovo uznávaný paleontológ a náš autor doc. RNDr. Martin Kundrát, PhD. Porozprávali sme sa, zhodnotili končiaci sa rok a, samozrejme, na rad prišli plány na ďalšie obdobie. Náhodou presne v tých dňoch publikoval prestížny vedecký časopis Nature článok o pokrokoch v skúmaní archeopteryxa a nemohol pri tom nespomenúť aj tohto nášho vedca, momentálne pôsobiaceho vo švédskej Uppsale (publikovanie v Nature sa považuje za veľkú poctu a prestíž). Dr. Kundrát sa totiž archeopteryxovi (okrem iného) venuje už dlhší čas a prezradil, že sa okolo tohto pravtáka dejú zaujímavé veci.


Samozrejme, článok pre Quark chystá, len čo príde vhodný čas, najneskôr však do konca tohto roku. Vraj to nie je ešte všetko, tento rok sa svetová paleontológia obohatí o ďalšie popísané druhy a skvosty tiež vďaka nášmu vedcovi. A to znamená veľké uznanie pre Slovensko. Prirodzene, náš časopis bude priamo pri zdroji, takže sa všetko dozvieme (ako inak, keď dozrie čas). Už teraz však môžeme prezradiť, že najväčšie novinky prichádzajú z Číny. Zhodou okolností sme boli  na jeseň spolu naraz v susedných krajinách – dr. Kundrát v Číne a ja v Mjanmarsku. Keď som v Mjanmarsku videla v zoo kazuáre, farebné vtáky, pripomínajúce moriaky skrížené s emu, hneď som si naňho spomenula. Zvláštnosťou kazuárov je totiž kostnatý hrebeň na temene hlavy, aký poznáme aj z pozostatkov oviraptorov, dvojmetrových vtákovitých dinosaurov. Už v roku 2007 bol M. Kundrát spoluautorom vedeckej práce, ktorá popisovala spôsob života týchto predátorov s ostrým zrakom, mimoriadnou schopnosťou udržať rovnováhu vo všetkých štádiách pohybu a dokonalou pohybovou koordináciou. Počas jeho náštevy v redakcii som spomenula aj kazuáre a náš paleontológ sa usmial: Aká náhoda, povedal, čínske druhohorné vrstvy vydávajú neuveriteľné poklady, nechajte sa prekvapiť. Nuž trpezlivo čakáme a chystáme článok aspoň o kazuároch.

Samozrejme, novinky z paleontológie nebudú jedinými, ktoré prinesie Quark tento rok. Svet vedy a techniky sa tak neuveriteľne rýchlo rozvíja, že keby sme mohli, určite by sme rozsah časopisu rozšírili, aby vám sprostredkovali ešte viac zaujímavostí. Aj preto, aby sme splnili želania, ktoré ste vyjadrili v novembrovej ankete na našom webe o tom, čo by ste chceli v časopise ešte nájsť. Určite sa však je na čo tešiť. Ak ste si ešte nezabezpečili odoberanie Quarku formou predplatného, oplatí sa vám časopis si predplatiť, ešte máte čas. Zapojiť sa tak môžete do súťaže o 70 cien! Nielenže získate dodávku skvelého čítania po celý rok, ale máte veľkú šancu vyhrať.

    Želám vám v novom roku veľa optimistických myšlienok, skvelých nápadov, dobrých ľudí okolo seba, šťastia, zdravia, síl a usilovnosti.

Jana Matejíčková

QUARK 1/2015 Editorial
Autor: Jana Matejíčková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára