štvrtok 30. októbra 2014

PC REVUE

Nie je interview ako interview

Uf, tak toto bol naozaj náročný začiatok jesene. Tesne po prázdninách nasledovali v rýchlom slede výstava IFA v Berlíne, ďalej Photokina v Kolíne, mali sme aj výročné podujatie IT Gala a firmy začali z rukáva vyťahovať horúce novinky, ktoré si šetrili na obdobie návratu do školy. Postíhať toto všetko nie je jednoduché, ale na druhej strane to robíme radi a len takto môžeme pre vás pripraviť hrdé vydanie, plné tých najočakávanejších noviniek. Októbrové vydanie také určite je.

Najnáročnejšia bola výstava IFA, na ktorej sme boli Peter Hucík, Michal Reiter a ja, svoju premiéru mala aj Xénia. Som rád, že smejú mohli zobrať so sebou. Už dlhšie som chcel, aby videla, ako je to na megaakcii, kde sa priamo pred vašimi očami odohráva svetová premiéra nejakého super produktu. A na IFA ich bolo hneď niekoľko. Viem, koľko sa Xénia narobí, keď pripravujeme pre vás prezentácie, a je určite dobre si pozrieť, ako sa to dá urobiť, keď je rozpočet asi 100-násobný . No sme na Slovensku, a ak chceme mať podobnú akciu tu, vyžaduje si to oveľa viac nasadenia, aby sme diery v rozpočte vyvážili.


Organizátori IFA tento rok poriadne pridali. Pribudla úplne nová hala a oceňujem, že po prvýkrát sme mali aj v Berlíne kľúčové prezentácie, ako je to na výstave CES v Las Vegas. Mám rád tieto udalosti, lebo na rozdiel od tlačových konferencií sa tu hovorí o tom, čo ešte len príde. A prezentujú to ľudia, ktorí majú šancu budúcnosť ovplyvniť. Videli sme napríklad, ako sa dá vybaviť bežný byt mladého človeka s plochou len 28 m2 tak, aby zároveň slúžil ako kuchyňa, obývačka či spálňa, ale bol to aj priestor na občasnú party. Rovnako sme boli svedkom toho, ako do našich životov vstupuje úplne nový pojem - internet vecí. Podľa mňa to bude taká dôležitá oblasť, ako sú dnes smartfóny a tablety dovedna. Veď si len predstavte, že budete mať v dome zariadenia, ktoré dokážu navzájom komunikovať a urobiť vám život pohodlnejším. Svetlá v izbe sa samy vypnú, ak zistia, že v miestnosti nikto nie je, televízor sa tiež sám vypne, ak zistí, že ste počas reklamnej prestávky zaspali, navyše aj kúrenie zníži výkon. To všetko bude na trhu dostupné údajne do 18 mesiacov. Inteligentné hodinky, ako ich poznáme dnes, sú len primitívnou podobou toho, čo príde do dvoch rokov. Budeme mať inteligentné ošatenie, ktoré bude schopné monitorovať naše zdravie, a pokiaľ sa niečo vážne v našom tele stane, budeme to vedieť hneď, keď sa ešte dá situácia riešiť.

Na ďalšej prednáške sme videli dávny sen mobilných pracovníkov - bezdrôtové pripojenie notebooku k celej infraštruktúre a - pozor! - aj k elektrickému napájaniu. Bude to vyžadovať zmenu pracovného stola, asi aj výmenu spodného krytu notebooku, ale na prezentácii to fakt fungovalo. Na dobu bezdrôtového nabíjania sa teším, lebo nosiť so sebou po svete päť rôznych napájacích adaptérov pre rôzne zariadenia ma už vôbec nebaví.

Mojím vrcholom počas septembra bolo interview, ktoré som robil počas IFA. Rozhovory typu 1:1 obyčajne nebývajú ani zábavné a, žiaľ, často ani informačne bohaté. Firmy nám ich radi ponúkajú, lebo to vyzerá dobre, keď je zverejnený rozhovor so špecialistom s veľkou fotkou v naozaj čítanom magazíne. Lenže títo špecialisti často vôbec špecialistami nie sú, a ak aj áno, v skutočnosti vám nemôžu nič prekvapivé povedať. Bránia im vtom embarga či maticová štruktúra korporácie s nejasnými kompetenciami. My sa pýtame celkom konkrétne, ale dostávame úplne nekonkrétne odpovede. Ak potom chcete pripraviť rozhovor, ktorý sa dá čítať, musíte si ho často poskladať sami a riskovať, že vkladáte do úst človeka slová, ktoré v tejto zrozumiteľnej podobe nikdy nepovedal. Alebo potom dať naozaj veľkú fotku a doplniť tak tromi vetami... :-) Často je lepšie venovať tento čas skôr konkrétnym produktom, zistiť si o nich detaily, dobre nafotiť, ideálne je video. Preto sa na ponúkané rozhovory už radšej nehlásim.

Tesne pred výstavou IFA však prišla od firmy Intel informácia o rozhovoroch a medzi ponúkanými osobami bol aj Mooly Eden. Toho si pamätám z tlačových konferencií, hlavne z CES, a jeho informácie i spôsob prezentácie si vážim. Je to zábavné, vidno u neho konkrétne veci, ktoré ešte len prídu, a dá sa o tom dobre písať. Na jeho tlačovky je pre veľký záujem vždy problém dostať sa.

Mooly je viceprezident Intelu a zároveň aj prezident izraelskej pobočky, kde je aj supermoderný výrobný závod. Čakal som, že sa to v prípade novinára z akejsi drobnej krajinky kdesi v Európe skončí tak, že mi podhodia niekoho, kto bude mať na vizitke napísané marketing špecialistka s poďakovaním odmietnem a vec bude vybavená. Nestalo sa, Intel dal na moje počudovanie môjmu rozhovoru s ich úplne najdôležitejšou osobou z berlínskeho tímu zelenú, a keďže sme boli autom, mohol som sa prispôsobiť aj termínovo. Rozhovor sa totiž konal v sobotu napoludnie, keď už väčšina novinárov bola doma a niektorí už aj zabudli, že na nejakej výstave vôbec boli.

Rozhovor predchádzali tradičné „tance" - poslal som okruhy otázok, napísal som pár viet o sebe a o PC REVUE. Mooly bol na osobnom stretnutí úplne normálny a celkom otvorený človek. Neprekážala mu kamera ani fotografovanie a nemusel som sa držať žiadnych dopredu avizovaných tém. Bolo to dobre investovaných 30 minút, dozvedel som sa nové informácie a uveril som úspechu pripravovaných technológií. Bolo vidno, že práca je pre neho zároveň hrou, čo sa prejavilo aj na odpovediach. Podčiarknuté a sčítané, bol to zatiaľ najlepší rozhovor, aký som počas svojej novinárskej kariéry zažil, a vy si ho môžete prečítať na strane 24.

Na záver sa ešte vrátim k nášmu magazínu. Z hodnotení, ktoré od vás dostávam, je jasné, že naša nová rubrika Android u vás zabodovala. Budeme v nej pokračovať a ešte pridáme na jej atraktivite, pretože je to platforma, ktorá vás zaujíma.

Prajem vám príjemné čítanie októbrového vydania PC REVUE či už na papieri, alebo na tablete. A pozrite si aj naše videá z virtuálneho DVD.


PC REVUE 10/2014 Editorial
Autor: Ondrej Macko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára