streda 1. decembra 2004

PC REVUE

Nastal čas na tradičnú ročnú rekapituláciu. Dalo by sa povedať, že po tých 12 rokoch vydávania PCR už je všetko zabehané, beží to už akosi samo od seba a už niet čo riešiť. Opak je však pravda a osobitne tento rok bol prípravou na veľké zmeny, ktoré nás čakajú od januára. K tým najdôležitejším patrí oddelenie dvoch veľkých tematických okruhov do samostatných médií. Tak ako sme už ohlásili, bude foto, video a mobily vychádzať v rámci DIGI REVUE a informačné technológie pre profesionálov zase v INFOWARE. Obidva nové tituly štartujú naostro v novom roku a budú dostupné aj v novinových stánkoch alebo prostredníctvom predplatného. Predplatitelia PCR aj s CD však budú ešte tento rok dostávať INFOWARE zadarmo. Upozorňujem na informácie o predplatnom, ktoré vám umožnia „namiešať“ si taký mix informácií a médií, ktorý najlepšie uspokojí vaše potreby. Nebolo by totiž únosné aj naďalej zastrešovať všetky témy v rámci jedného média. Veď už toto decembrové číslo, keď ešte INFOWARE nevychádza samostatne, má aj s prílohou okolo 250 strán. A stále za rovnakú cenu. To, že čitatelia dostávali PCR aj s prílohou celý rok za nezmenenú cenu, bol pre čitateľov dosť hodnotný benefit. Preto n8s prekvapuje, keď sa z času na čas objaví kritika, že máme veľa reklamy. No keby jej nebolo, číslo by muselo byť podstatne tenšie alebo drahšie, pretože ekonomika nepustí... Môžem všetkých ubezpečiť, že presne sledujeme, koľko máme objednanej reklamy na daný mesiac, a ak v lepších mesiacoch jej máme trochu viac, automaticky sa pridávajú strany, aby pomer reklamy k redakčným stranám zostal zachovaný niekde na úrovni 20 – 25 %.
Keď už sme pri kritike, pozastavím sa pri doručovaní PCR predplatiteľom. Je nám ľúto, že predplatitelia dostavajú časopis niekedy neskôr, ako príde do stánkov, ale distribúcia predplatiteľom je služba, na ktorú nemáme priamy dosah a nie je možnosť jej výberu či zmeny. Nám tlačiareň dodá celý náklad koncom mesiaca. Ten okamžite ide do expedičnej firmy, ktorá vkladá cédečká, prílohy a zabalí ho do fólie. To trvá maximálne 1-2 dni. Následne časť nákladu ide do distribučnej firmy, ktorá má pod sebou novinové stánky na Slovensku, a v rovnakom čase ide druhá časť Slovenskej pošte (SP), aby výtlačky doručila predplatiteľom. Tá by ich mala doručiť v priebehu
2-3 dní, ale zdá sa, že to nie celkom funguje a meškanie býva podstatne dlhšie. Bohužiaľ, nemáme veľa možností, ako ovplyvniť rýchlejšie doručovanie zásielok, keďže SP má na poštovú službu monopol. Ak má niekto nápad, ako na to, radi sa necháme poučiť. Situácia by sa však mohla
zlepšiť inou cestou, keďže prechádzame na novú technológiu tlače (CTP), pri ktorej obchádzame jeden výrobný medzikrok (osvit), a tak sa nám podarí ušetriť asi 1-2 dni.
Ak máte obavy o vykrádanie schránok, odporúčame nechať si posielať PCR do práce, školy alebo na iné bezpečné miesto, prípadne sa dohodnúť s poštárom, aby vám výtlačok nechával na pošte.
Ďalšou podstatnou zmenou je zmena na poste šéfredaktora. Tým novým sa stáva kolega Ondrej Macko, ktorý má moju plnú dôveru a verím, že pod jeho vedením bude PCR ďalej rásť. Nikam neodchádzam, okrem toho, že sa budem venovať rozbiehaniu nových projektov, budem stále prítomný aj v PC REVUE (napr. aj prostredníctvom úvodníkov), aj v našich ďalších médiách, ale hlavnú zodpovednosť za PCR už ponesie Ondrej. Tak mu držím palce a želám pevné nervy... :)
Výroba odborného časopisu, ako je PCR, je totiž pomerne náročný proces. Na uverejnenie jediného číselného výsledku z testu treba nechať zbehnúť daný test x krát, niektoré testy pritom trvajú rádovo aj hodiny, niektoré zariadenia podrobujeme viacerým testom a stačí si spočítať celkovú náročnosť, keď sa v teste stretne napr. 10 – 15 zariadení. Tie treba zapožičať, otestovať, nafotiť a v rovnakom stave aj vrátiť. A popritom treba článok napísať, aby sa stihol termín naj bližšej uzávierky. Okrem toho sú tu konferencie, porady, mítingy, množstvo času stráveného rôznymi činnosťami, ktoré na tlačenom výstupe PCR nie sú priamo viditeľné, ale ktoré sa v konečnom dôsledku podpisujú na celkovom výsledku. Samozrejme, toto všetko sa nedá stíhať pri bežnom 8-hodinovom pracovnom čase. Preto je u nás úplne bežné, keď maily či IM bežia na plné obrátky aj o polnoci či cez víkend alebo sviatky. Je to, samozrejme, dosť veľký „zaberák“, ale to iste platí pre všetkých, ktorí chcú túto dynamickú a napriek množstvu problémov vzrušujúcu dobu naplno využiť a nezostať v sivom priemere. A to by sme neradi... :)

Všetko dobré vám želá
Martin Drobný

PC REVUE 12/2004 Editorial
Autor: Martin Drobný